Verbetering toegang Gasport en upgrade veiligheidsprotocol

Wij vinden het belangrijk dat u er vanuit kunt gaan dat u ook online op een veilige manier met ons kunt communiceren. Voor het communiceren van uw data via Gasport wordt nu nog gebruik gemaakt van zogenaamde ‘digitale certificaten’. GTS werkt aan een verbeterde toegangsmethode: Multi-Factor Authentication; hierbij wordt er ingelogd op Gasport met een gebruikersnaam, wachtwoord en een code die u verkrijgt via uw telefoon op het moment van inloggen.

Gasport

De nieuwe toegangsmethode biedt de mogelijkheid om vanaf elke computer de gegevens op Gasport te kunnen raadplegen. Deze methode zal naar verwachting begin 2017 operationeel zijn. Ook zijn wij bezig om de certificaten voor het gebruik van B2B te vervangen.

Nieuwe versie voor protocol veilige B2B communicatie

Daarnaast gaan wij in de loop van 2017 voor de beveiliging van de communicatie via het B2B systeem gebruik maken van een nieuwe versie van het protocol. Hiervoor maken wij op dit moment nog gebruik van versie 1.0 van het protocol TLS (Transport Layer Security), maar op advies van Nederlandse overheidsinstanties en NEDU (Nederlandse EnergieData Uitwisseling) gaan wij versie 1.2 gebruiken. Om u alvast te laten wennen aan de nieuwe versie bieden wij u begin 2017 een testomgeving aan waarmee u met een actief B2B certificaat uitsluitend via TLS 1.2 kunt communiceren met een B2B testsysteem bij GTS.

Deze testomgeving komt beschikbaar nadat wij de huidige wijzigingen voor de toegang tot Gasport en de vervanging van certificaten voor het gebruik van B2B hebben afgerond. Zo voorkomen we dat alle wijzigingen tegelijk komen. Hoe deze testfase er precies gaat uitzien en hoe u dan op- of aanmerkingen over het gebruik van TLS 1.2 aan ons kenbaar kunt maken, laten wij tegen die tijd aan u weten.