Europees capaciteitsplatform PRISMA start veilingen grensoverschrijdende transportcapaciteit

14 mrt 2013
  • Meer dan 250 geregistreerde shippers
  • Start European Capacity Platform vanaf 1 april 2013
  • Ook Poolse netbeheerder Gaz-System biedt gebundelde grenscapaciteit via PRISMA

Amsterdam, 14 maart 2013

Negentien grote gasnetbeheerders (TSO’s) uit zeven Europese landen, waaronder Gasunie Transport Services (GTS) en Gasunie Deutschland, hebben vandaag op het energiecongres Flame in Amsterdam de start aangekondigd van het nieuwe PRISMA European Capacity Platform vanaf 1 april 2013. Vanaf die dag wordt zogeheten ‘dag vooruit’ (Day ahead) capaciteit op verschillende Europese grenspunten aangeboden via het platform. Het nieuwe platform is in minder dan een jaar tijd gerealiseerd en voldoet aan de Europese netwerkcode Capacity Allocation Mechanism (CAM). Dat is de toekomstige Europese regelgeving voor de toedeling van gastransportcapaciteit.

Philip Lowe, directeur-generaal Energie van de Europese Commissie: "De oprichting van dit nieuwe Europese platform PRISMA  is een belangrijke stap in de richting van het creëren van de interne Europese gasmarkt. PRISMA is een goed voorbeeld van de winst die je kan behalen als je grensoverschrijdend samenwerkt aan een gemeenschappelijk doel en daarbij de krachten bundelt. Ze zijn erin geslaagd de Europese marktregels twee jaar vervroegd in te voeren."

De 19 TSO's uit Nederland, Oostenrijk, België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland en Italië zijn sinds 1 januari 2013 aandeelhouders van PRISMA European Capacity Platform GmbH. Inmiddels hebben meer dan 250 klanten (600 gebruikers) zich bij het nieuwe platform geregistreerd. Bovendien start de Poolse netbeheerder Gaz-System medio 2013 met het veilen van gebundelde grenscapaciteit  voor drie kwartalen in 2014 bij het Pools-Duitse grenspunt LASOW.

Meer informatie:
Michiel Bal, Corporate Communicatie Gasunie
pers@gasunie.nl