Europese TSO’s starten nieuw bedrijf: PRISMA European Capacity Platform

04 dec 2012
  • PRISMA verbindt gasmarkten in Europa
  • Vroegtijdige invoering van Europese netwerkcodes
  • De open samenwerking van PRISMA biedt deelname aan alle Europese TSO’s

 

 

 

Leipzig, 4 december 2012


Op 1 januari 2013 wordt “PRISMA European Capacity Platform” het nieuwe merk voor Europese gascapaciteitsboekingen. Bovendien worden negentien TSO’s uit Nederland, Oostenrijk, België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk en Italië dan de aandeelhouders van het European Capacity Platform PRISMA. Dat maakten de toekomstige aandeelhouders vandaag bekend in Leipzig. De samenwerking werd in eerste instantie gevormd door netbeheerders uit België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland en Nederland en is sindsdien uitgebreid met Oostenrijk en Italië.

Het nieuwe gezamenlijke capaciteitsplatform is een belangrijke stap in de richting van een geïntegreerde Europese gasmarkt, die de gasmarkten van zeven verschillende landen in het hart van Europa met elkaar verbindt. Het nieuwe PRISMA European Capacity Platform is gebaseerd op de ervaring van drie bestaande platforms in Europa: Capsquare, Link4Hubs en TRAC-X. Het bedrijf TRAC-X, operator van het Duitse primaire capaciteitsplatform TRAC-X primary, gaat over in “PRISMA European Capacity Platform GmbH” met een nieuwe website www.prisma-capacity.eu die de huidige TRAC-X websites vervangt.

De komende veranderingen zijn onderdeel van de bredere strategie van Europese TSO’s om hun gezamenlijke ervaring op het gebied van gastransport en capaciteitsboekingen te bundelen om een gezamenlijk Europees capaciteitsplatform in het leven te roepen. Het doel is de vroegtijdige invoering van ENTSOG’s Network Code on Capacity Allocation Mechanisms (NC CAM), de toekomstige marktregeling voor de toedeling van transportcapaciteit.

"Wij zijn tot deze naam gekomen omdat die perfect past bij onze Europese benadering", aldus Götz Lincke, Managing Director van het bedrijf. "Wij zijn van mening dat PRISMA voldoet aan alle voorwaarden voor het bieden van betrouwbaarheid, stabiliteit en openheid terwijl het de Europese capaciteitsmarkten met elkaar verbindt. De nieuwe naam PRISMA maakt ook de Europese focus van het bedrijf duidelijk zichtbaar. Daarnaast zullen wij ons erop richten om de boekingservaring voor elke gebruiker nog gemakkelijker te maken met state-of-the-art technologie en versterkte servicecapaciteit.” Het platform zal verschillende capaciteitsproducten kunnen afhandelen, veilingmechanismes kunnen aanbieden en verschillende TSO- backendsystemen kunnen bedienen. Het platform zal tevens een secundaire marktfunctie hebben.

“Het nieuwe Europese capaciteitsplatform verbindt gasmarkten in verschillende landen in het hart van Europa. Daarmee opent het nieuwe mogelijkheden voor grensoverschrijdend gastransport naar shippers, die vervolgens via één enkele tool capaciteit kunnen boeken op Europese netwerkpunten“, aldus Annie Krist, CEO van de Nederlandse TSO Gasunie Transport Services (GTS), namens de toekomstige aandeelhouders bij de ondertekening van de contracten. “Als PRISMA zullen wij opereren als de Europese platformexploitant voor al onze aandeelhouders: samen met onze partners zullen wij zorgen voor betrouwbare capaciteitsboekingsprocessen op alle Europese netwerkpunten.”

 

TRAC-X • namens de toekomstige PRISMA-partners
Katja Beckert • Press Contact
telefoon: + 49 [0] 341 699 2990 90 
e-mail: katja.beckert@trac-x.de

De toekomstige aandeelhouders van PRISMA European Capacity Platform:

Bayernets GmbH

EEX European Energy Exchange AG

Fluxys TENP GmbH

Fluxys Belgium NV/SA

Gasunie Transport Services B.V.

Gasunie Deutschland Transport Services GmbH

GRTgaz S.A.

Gas Connect Austria GmbH

Gastransport Nord GmbH

Gascade Gastransport GmbH

GRTgaz Deutschland GmbH

Nowega GmbH

ONTRAS - VNG Gastransport GmbH

Open Grid Europe GmbH

terranets bw GmbH

Thyssengas GmbH

Energinet.dk

Trans Austria Gasleitung GmbH

Baumgarten-Oberkappel Gasleitungsgesellschaft m.b.H.

Snam Rete Gas S.p.A.