Gasunie TSO’s veilen gebundelde grensoverschrijdende capaciteit

22 mrt 2012

Vanaf 22 mei bieden Gas Transport Services B.V. (GTS) en Gasunie Deutschland Transport Services GmbH (GUD) een nieuwe veilingdienst aan via TRAC-X, het Duits boekingsplatform voor primaire capaciteit. Op het grenspunt Oude Statenzijl gaan zij gebundelde capaciteit veilen. Deze dienst voor vaste ’day-ahead’ transportcapaciteit van aardgas is de eerste gebundelde capaciteitsveiling voor gastransport tussen twee EU-lidstaten. De nieuwe dienst versterkt de verbinding tussen TTF en GASPOOL en verhoogt de liquiditeit van de gasmarkt in Noord-West Europa. GTS en GUD dragen hiermee bij aan het tot stand komen van een efficiëntere Europese gasmarkt en van meer concurrentie tussen aanbieders. Dat is in het belang van alle gasgebruikers in de regio.

Voor GTS fungeert deze veiling van gebundelde capaciteit als pilot project voor de volledige implementatie op al GTS haar grenspunten van de nieuwe Europese Netwerk Codes, die naar verwachting later dit jaar rechtsgeldig zullen worden.

Voor deze dienst stellen GTS en GUD dagelijks in beide richtingen capaciteit beschikbaar op hun hoog calorische gasflens Oude Statenzijl. De unieke positie van GTS en GUD, twee aangrenzende TSO’s en beide dochterbedrijven van gasinfrastructuurbedrijf Gasunie, maakt deze vervroegde implementatie van de belangrijkste principes van de nieuwe Europese wetgeving (CAM) mogelijk.

Vanaf 26 maart kunnen de al op TRAC-X geregistreerde klanten hun account uitbreiden voor de diensten van GTS. Nieuwe klanten kunnen zich op TRAC-X registreren voor de TSO’s GTS en GUD. Gedetailleerde informatie over het proces voor de veiling van gebundelde capaciteit is te vinden op de website van TRAC-X Primary (www.trac-x.de).

Middels deze brief hebben we onze shippers op de hoogte gesteld.