Nederlandse TTF Europees koploper in Tradability Index

06 nov 2015

Van alle Europese gashandelsplaatsen scoort het Nederlandse TTF het beste als het gaat om het gemak waarmee traders gas of gasproducten kunnen kopen of verkopen. Dat blijkt uit de nieuwe Tradability Index van ICIS Heren. TTF dankt de Europese koppositie met name omdat de gashub zich steeds meer is gaan onderscheiden van andere Europese hubs in de zogenaamde “far curve” producten (seizoen- en jaarproducten). Dit heeft er toe geleid dat TTF als enige gashandelsplaats in Europa de maximale score van 20 punten heeft gehaald in de Tradability Index.

Gasjaar 2014-2015: TTF nadert totale volume NBP
Op 1 oktober werd het gasjaar 2014-2015 afgesloten. Uit de handelscijfers blijkt dat voor het tweede gasjaar op rij de day-ahead capaciteit op TTF het meest verhandelde dagproduct in Europa is geworden. De hoeveelheid Over-The-Counter (OTC-) verhandeld TTF gas bedroeg afgelopen gasjaar ruim 13.000 TWh (bron, LEBA). Dat is zo’n 1.750 TWh meer dan het gasjaar ervoor op TTF is verhandeld en bovendien bijna 3.000 TWh meer dan de hoeveelheid OTC-verhandeld gas op het Engelse National Balancing Point (NBP).

Ook via gasbeurs ICE Endex is het afgelopen gasjaar beduidend meer in TTF-producten gehandeld: 2.057 TWh versus 903 TWh in het daarvoor liggende gasjaar. Opgeteld leidt dit tot een totaal verhandeld TTF volume van ruim 15.000 TWh, waarmee de afstand tussen TTF en NBP (nu nog boven de 18.000 TWh) verder is verkleind.

En daarmee heeft TTF weer een stap gezet om de grootste gashandelsplaats van Europa te worden.

Bron: ICIS Heren Bron: ICIS Heren