Open Season 2017: Vraag naar gastransport stabiel

19 jul 2012

Meer behoefte aan kortere looptijden, opkomst handel in secundaire capaciteit

De klantvraag kan worden bediend op basis van bestaande infrastructuur, meer vraag naar transportcapaciteit met kortere looptijden en een groei van de mogelijkheden van secundaire handel in capaciteit. Dat zijn de uitkomsten van het onlangs door GTS uitgevoerde vierde Open Season.

Het aantal overeenkomsten voor het boeken van capaciteit in dit Open Season is beperkt gebleven. Volgens de klanten van GTS zijn zij terughoudend om in deze economische tijden een overeenkomst van tien jaar of langer aan te gaan. Tien jaar is de minimum looptijd voor een boeking in het Open Season. Deze looptijd is nodig voor GTS om op verantwoorde wijze een eventueel investeringsbesluit te kunnen nemen. De vraag uit deze overeenkomsten wordt grotendeels gedekt door secundaire capaciteit, dat aangeboden wordt door andere deelnemers in het Open Season. Daarmee kan tegemoet gekomen worden aan de klantvraag op basis van bestaande infrastructuur.

Bovendien blijkt er substantiële vraag te zijn naar transportcapaciteit met kortere looptijd, zoals jaarcontracten. Gezien het feit dat meerdere partijen capaciteit hebben aangeboden in dit Open Season, constateert GTS dat er een goede basis is voor een verdere groei van de handel in secundaire capaciteit. Klanten van GTS kunnen hun capaciteit anoniem via het Bulletin Board van GTS aanbieden en verhandelen.

Landelijk netbeheerder GTS, dochteronderneming van gasinfrastructuurbedrijf Gasunie, houdt iedere twee jaar een nieuw Open Season. Met een Open Season vraagt GTS haar klanten om de behoefte aan transportcapaciteit op de lange termijn kenbaar te maken. Hiermee toetst GTS of deze behoefte aanleiding geeft om het landelijk gasnet uit te breiden.