PRISMA ontvangt Project of the Year Award

31 jan 2013

Tijdens de European Gas Conference te Wenen is PRISMA European Capacity Platformuitgeroepen tot ‘Project of the Year’. Zowel GTS als Gasunie Deutschland zijn met 17 andere Europese netbeheerders initiatiefnemers van PRISMA. De jury kende deze Europese gasprijs toe omdat PRISMA een grote stap zet richting een geïntegreerde Europese gasmarkt, die de gasmarkten van zeven verschillende landen in het hart van Europa met elkaar verbindt. Namens de 19 deelnemende Europese netbeheerders namen Paul van Gelder en Harald Stindl, Joint Managing Director van het Oostenrijkse Gas Connect Austria, de prijs in ontvangst.

Bij de prijsuitreiking werd Gasunie geroemd vanwege de voortrekkersrol bij de totstandkoming van PRISMA. Aan het project hebben ongeveer 25 medewerkers van Gasunie, GTS en Gasunie Deutschland meegewerkt. Paul van Gelder: 'Ik heb gisteren de prijs in ontvangst genomen, maar geef de complimenten graag door aan de collega's van Gasunie, GTS en Gasunie Deutschland. Dit is een mooie erkenning voor het goede werk dat in korte tijd is gedaan. PRISMA is een goed voorbeeld van de winst die je kan behalen als je grensoverschrijdend samenwerkt aan een gemeenschappelijk doel en daarbij de krachten bundelt.'

De prijs ‘Project van het Jaar ‘ wordt jaarlijks toegekend aan een succesvolle, innovatieve en dynamisch project dat de afgelopen 12 maanden een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de energiemarkt. Naast het verbinden van de Europese gasmarkten zag de jury de positieve invloed van PRISMA op de ontwikkeling van de Europese gasindustrie.


PRISMA is een samenwerkingsverband van netbeheerders uit Nederland, België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Italië. Het bedrijf is op 1 januari 2013 van start gegaan. Het Europese capaciteitsplattform PRISMA is onderdeel van de bredere strategie van Europese TSO’s om hun gezamenlijke ervaring op het gebied van gastransport en capaciteitsboekingen te bundelen. Het doel is de vroegtijdige invoering van ENTSOG’s Network Code on Capacity Allocation Mechanisms (NC CAM), de toekomstige marktregeling voor de toedeling van transportcapaciteit.