PRISMA uitgebreid met drie Europese netbeheerders

06 dec 2013
  • Britse en France TSO's treden vanaf januari 2014 toe tot Europees capaciteitsplatform PRISMA
  • Secundaire handel in transportcapaciteit via PRISMA vanaf 1 januari 2014

Met ingang van 1 januari 2014 treden drie nieuwe Europese netbeheerders toe tot PRISMA European Capacity Platform: het Britse National Grid, het Noord-Ierse Premier Transmission en het Franse TIGF. PRISMA European Capacity Platform is een Europees boekingsplatform voor (gebundelde) grenscapaciteit, waardoor Europese capaciteitsmarkten worden verbonden. TIGF zal met ingang van maart 2014 transportcapaciteit aanbieden via het PRISMA-platform. National Grid en Premier Transmission zullen volgens de planning in 2015 capaciteit op de markt brengen via het platform.

Steve Fisher, Gas Charging and Capacity Manager van de Britse TSO National Grid, zei ter gelegenheid van de ondertekening van de contracten: "National Grid wil zich inzetten voor de ontwikkeling van een geïntegreerde EU-gasmarkt. Wij verwachten dat PRISMA een belangrijke en steeds grotere rol zal spelen op de markt. Wij hebben overleg gevoerd met shippers en andere stakeholders in het Verenigd Koninkrijk en er is brede steun voor National Grid om toe treden tot PRISMA. Wij vinden het geweldig om ons te voegen bij de andere TSO’s door aandeelhouder van dit bedrijf te worden."

Götz Lincke, Managing Director van PRISMA, heette de nieuwe aandeelhouders welkom en voegde toe: “Met onze vroege invoering van de CAM-netwerkcode en de eerste PRISMA-veilingen in april 2013, markeerde PRISMA een belangrijke mijlpaal naar een efficiënte en functionerende Europese gasmarkt. Wij zijn erg blij dat wij National Grid, Premier Transmission en TIGF kunnen verwelkomen en zijn van mening dat de betrokkenheid van de nieuwe aandeelhouders zal bijdragen aan een liquide en geïntegreerde Europese gasmarkt."

Om PRISMA te steunen bij zijn functioneren als Europese platformoperator voor alle aandeelhouders, in overeenstemming met de Network Code on Capacity Allocation Mechanisms (NC CAM) van ENTSOG, zal de Europese Energiebeurs (EEX) met ingang van 1 januari 2014 uittreden als aandeelhouder.

Daarnaast zal PRISMA vanaf 1 januari 2014 een nieuwe secundaire functionaliteit op zijn platform introduceren. De nieuwe functionaliteit, die wordt geïntegreerd in het PRISMA-platform, zal de bestaande secundaire platforms geleidelijk vervangen. Met het nieuwe secundaire marktinstrument zullen shippers via één enkel platform op Europese netwerkpunten primaire transportcapaciteit kunnen boeken en secundaire transportcapaciteit kunnen verhandelen.

“Dit nieuwe aanbod op de markt, dat slechts negen maanden na de introductie van het PRISMA- platform komt, laat zien dat al onze betrokken partners niet alleen gefocust zijn op de vroege invoering van de toekomstige Europese eisen, maar ook de behoeften van de markt erg serieus nemen. De nieuwe secundaire functionaliteit is een belangrijk instrument voor vereenvoudiging van de capaciteitshandel en brengt aanzienlijke voordelen voor energiehandelaars in heel Europa”, aldus Götz Lincke.

PRISMA bestaat nu uit 22 landelijke netbeheerders uit acht verschillende Europese landen: Baumgarten-Oberkappel Gasleitungsgesellschaft m.b.H., Bayernets GmbH, Energinet.dk, Fluxys Belgium NV/SA, Fluxys TENP GmbH, Gas Connect Austria GmbH, GASCADE Gastransport GmbH, Gastransport Nord GmbH, Gasunie Transport Services B.V., Gasunie Deutschland Transport Services GmbH, GRTgaz Deutschland GmbH, GRTgaz S.A., National Grid plc., Nowega GmbH, ONTRAS Gastransport GmbH, Open Grid Europe GmbH, Premier Transmission Ltd., Snam Rete Gas S.p.A, terranets bw GmbH, Thyssengas GmbH, TIGF and Trans Austria Gasleitung GmbH.