Ruime belangstelling voor Gasunie TSO's veiling van gebundelde grensoverschrijdende capaciteit

22 mei 2012

Meer dan 20 shippers hebben zich geregistreerd voor de eerste veiling van grensoverschrijdende gebundelde capaciteit tussen twee EU lidstaten. Met ingang van vandaag, 22 mei 2012, starten beide Gasunie TSO's Gas Transport Services (GTS) en Gasunie Deutschland (GUD) met de veiling van gebundelde capaciteit op het grenspunt Oude Statenzijl. De veiling vindt plaats via TRAC-X, het Duitse platform voor primaire capaciteit. De unieke positie van GTS en GUD, twee aangrenzende TSO’s en beide dochterbedrijven van gasinfrastructuurbedrijf Gasunie, maakt deze vervroegde implementatie van de belangrijkste principes van de nieuwe Europese wetgeving (CAM) mogelijk.

Voor deze dienst stellen GTS en GUD dagelijks in beide richtingen capaciteit beschikbaar op hun hoog calorische gasflens Oude Statenzijl. De nieuwe dienst versterkt de verbinding tussen TTF en GASPOOL en verhoogt de liquiditeit van de gasmarkt in Noord-West Europa. GTS en GUD dragen hiermee bij aan het totstandkomen van een efficiëntere Europese gasmarkt en van meer concurrentie tussen aanbieders. Dat is in het belang van alle gasgebruikers in de regio.

Voor GTS fungeert deze veiling van gebundelde capaciteit als pilot project voor de volledige implementatie van de nieuwe Europese Netwerk Codes op al GTS haar grenspunten.

Europees boekingsplatform

De veiling pilot is een nieuwe stap naar een geïntegreerde Europese gasmarkt. Daarnaast hebben GTS and GUD samen met veertien andere Europese TSO's het initiatief genomen om een gezamenlijk Europees boekingsplatform op te richten om gebundelde transportcapaciteit tussen de gasnetwerken van vijf Europese landen te veilen. Dit initiatief verbindt Europese gasmarkten met elkaar. Daarmee krijgen shippers nieuwe mogelijkheden voor grensoverschrijdend gastransport en gashandel, doordat zij via één platform capacititeit kunnen boeken op de betreffende Europese grenspunten. Het doel is dit platform operationeel te hebben vanaf april 2013.

Gedetailleerde informatie over het proces voor de veiling van gebundelde capaciteit is te vinden op de website van TRAC-X Primary (www.trac-x.de).