Stopzetten EUCABO platform per 1 juli 2012

31 mei 2012

Als gevolg van het lanceren van de nieuwe cross-border dienst “Bundled Capacity Auction” hebben de EUCABO partner Gas Transport Services B.V. (GTS) en Gasunie Deutschland Transport Services GmbH besloten op per 1 juli de diensten via het EUCABO platform te beëindigen. Gasdag 30 juni zal de laatste dag zijn waarvoor via EUCABO geboekt kan worden.

Vier jaar geleden, in 2008, was EUCABO het eerste Europese initiatief dat gebundelde cross-border capaciteit aanbood. Sinds 22 mei veilen GTS en GUD gebundelde capaciteit op oude Statenzijl via TRAC-X, het Duitse primaire capaciteitsplatform. Deze dag-vooruit firm service is de eerste gebundelde cross-border capaciteitsveiling tussen twee EU-staten. Het innovatieve karakter van EUCABO wordt hiermee door de “Bundled Capacity Auction” voortgezet.

Innovatie in cross-border services is het resultaat van de unieke positie van GTS en GUD, twee cross-border TSO’s binnen de N.V Nederlandse Gasunie groep van gasinfrastructuurbedrijven. Deze positie verbindt de handelsplaatsen TTF en GASPOOL met elkaar, wat de liquiditeit ten goede komt. GTS en GUD dragen op deze wijze bij aan het efficiënt functioneren van de Europese gasmarkt en het faciliteren van competitie in het belang van de gasgebruikers in de Noordwest Europese regio.