TTF even aantrekkelijk als NBP

28 jul 2011

De aantrekkelijkheid van een gashandelsplaats (hub) wordt niet alleen bepaald door de grootte, maar ook door het gemak waarmee in gas kan worden gehandeld. Er bestaan verschillende manieren om dit gemak aan te geven, bijvoorbeeld de churn (hoe vaak wordt een portie gas gemiddeld verhandeld) of de prijs spread (het prijsverschil tussen aan- en verkoop).
De Engelse gashandelsplaats, het NBP, is verreweg de grootste in Europa en ons TTF volgt qua verhandeld volume op een tweede plaats (en is nog steeds groeiende). De rating van TTF is echter zodanig gestegen dat deze voor het eerst op gelijke hoogte staat met die van het NBP. Het gaat hierbij om de zogenaamde ICIS Heren Tradability Index*) die de verhandelbaarheid van de diverse op hubs aangeboden gasproducten meet (op basis van het prijsverschil tussen aan- en verkoop). Hoe kleiner de prijsverschillen tussen aan- en verkoop zijn, hoe gemakkelijker het voor een handelaar is om een tegenpartij te vinden en om een transactie uit te voeren op een hub.
Dit is niet alleen goed nieuws voor TTF, maar ook voor het Nederlandse balanceringsregime, want het laatste punt dat het TTF nu gescoord heeft, betreft de toegenomen verhandelbaarheid van binnen-de-dag producten. Volgens Heren heeft het nieuwe balanceringsregime bijgedragen aan het ontstaan van een binnen-de-dag markt.

De andere continentale Europese hubs (PEG, NCG, Zeebrugge, Gaspool, CEGH en PSV) hebben een aanmerkelijk lagere waarde voor de Tradability Index.


*) Tien producten worden beschouwd. Een breedte van de spread < 0,3 €ct/m3 leidt tot 2 punten; bij < 0,5 €ct/m3 resteert 1 punt; anders 0 punten.