Wat is er gebeurd met de VIP-discussie door ENTSOG en ACER?

15 jun 2018

GTS heeft in januari 2018 aangekondigd dat door een onduidelijkheid in NC CAM, en de interpretatie van de Europese Commissie daarvan, GTS de implementatie van virtuele interconnectiepunten (VIP’s) heeft uitgesteld.

GTS en GUD hebben de onduidelijkheid ingebracht in het zogenaamde FUNCtionality proces dat door ENTSOG en ACER gezamenlijk uitgevoerd wordt.

Het proces heeft een gezamenlijk ACER/ENTSOG document voortgebracht dat twee mogelijke oplossingen beschrijft, het VIP-only model (waar bestaande contracten naar het VIP gebracht worden) en een duaal model (waarbij bestaande contracten op het IP blijven). U zult deze oplossingen herkennen als de modellen 1 en 4  zoals besproken op de workshop op 13 april. ACER en ENTSOG hebben een implementatiedatum voorgesteld van ofwel 1 januari 2020 of 1 februari 2020.

Het voorstel van ENTSOG en ACER is naar de Europese Commissie gestuurd ter bespreking op de lidstaten vergadering op 20 juni. Daar wordt besloten of de aanpassing aan NC CAM wordt doorgezet en hoe.