Winterse kou zorgt voor topvraag naar aardgas

16 jan 2013
  • Grote vraag naar aardgas door Nederlandse huishoudens, vooral in West-Nederland
  • Gastransport draait op volle toeren - Gasunie-installatie Maasvlakte met piekvoorraad paraat
  • Recordvolumes aardgas op grenspunten tussen Nederland en Duitsland
  • Gasrotonde helpt ook gasvoorziening Engeland
     

Vanwege de winterse temperaturen in Nederland en omliggende landen draait het gastransportnetwerk van Gasunie op volle toeren om Nederland warm te houden. Afgelopen maandag en dinsdag stroomde per dag ruim 500 miljoen m3 aardgas door het netwerk. Gemiddeld is dat in januari 380 miljoen m3 aardgas per dag. Het eeuwrecord, daterend van 7 februari 2012, ligt op 545 miljoen m3 aardgas in een etmaal. De gemiddelde etmaaltemperatuur lag toen met -11 graden Celsius een stuk lager.

Vanwege de grote vraag naar gas voor huishoudens staat uit voorzorg de Gasunie-installatie op de Maasvlakte met een piekvoorraad aardgas stand-by. Deze zogeheten peakshaver kan worden ingezet om de gasvoorziening in de Randstad op peil te houden op momenten dat er extra vraag naar gas is, bijvoorbeeld in de ochtend als alle huishoudens en bedrijven opstarten. Naar verwachting zal het in elk geval tot en met komend weekeinde stevig blijven vriezen.
 
Naast de toegenomen binnenlandse vraag naar aardgas, draagt Gasunie haar steentje bij aan de energievoorziening in de landen om ons heen. Zo werd gisteren een recordhoeveelheid aardgas vanuit Duitsland via het Nederlandse netwerk  getransporteerd naar het Verenigd Koninkrijk. Ook de gasvraag in Engeland is door het koude weer momenteel groot. De Britse binnenlandse gasvoorraden lopen langzaam terug waardoor in toenemende mate aardgas moet worden geïmporteerd om aan de eigen energiebehoefte te voldoen. Doordat de infrastructuur van Gasunie voldoende capaciteit heeft en goed is aangesloten op de internationale gasstromen, bijvoorbeeld uit Noorwegen en Rusland, kan Gasunie een belangrijke bijdrage leveren aan de leveringszekerheid in Noordwest-Europa. Met name Duitsland, waar het aandeel van zon en wind door de Energiewende groot is, heeft de flexibele ondersteuning van aardgas hard nodig.
 
Gasunie-CEO Paul van Gelder: ‘Gasunie is de gasmotor van Noordwest Europa. We hebben er de mensen voor en de infrastructuur. Nu we moeten pieken om iedereen warm te houden laten we tegelijk zien dat hernieuwbare bronnen juist samen met gas dé succesvolle combinatie zijn voor een duurzame en betrouwbare energietoekomst. Zeker in deze koude periode is het van belang dat iedereen op de beschikbaarheid van energie kan blijven vertrouwen. Dat is precies waar de Nederlandse gasrotonde in voorziet. Bovengronds zorgt de winter soms voor chaotische taferelen, maar onder de grond stroomt het gas gewoon door.’
 
Meer info: pers@gasunie.nl