Buffer zones

De flexibiliteit van het landelijke gastransportnet varieert afhankelijk van de transportbelasting en is verdeeld in vier zones. Op basis van de verwachte transportbelasting (afhankelijk van de programma’s die door de shippers geleverd zijn) maken wij de omvang van de zones per uur. Deze uurwaarden worden na de bekendmaking niet meer gewijzigd.

De vier zones zijn:

  1. Donkergroene zone; Zolang het Systeem Balans Signaal (SBS) in de donkergroene zone blijft, zullen wij geen balanceringsactie ondernemen.
  2. Lichtgroene zone; Wanneer het voorspelde Systeem Balans Signaal (SBS) in de lichtgroene zone komt of blijft, zullen wij een "end of day" balanceringsactie ondernemen.
  3. Oranje zone; Wanneer het voorspelde Systeem Balans Signaal (SBS) in de oranje zone komt of blijft, zullen wij een "next hour" balanceringsactie ondernemen.
  4. Rode zone; Wanneer het voorspelde Systeem Balans Signaal (SBS) in de rode zone komt of blijft, zullen wij ook een "next hour" balanceringsactie ondernemen. Indien wij verwachten dat dit niet voldoende zal zijn om het systeem integer te houden, zullen wij bekend maken dat er sprake is van een noodsituatie. GTS is gerechtigd om shippers te instrueren de invoeding op de entry punten (inclusief entry punten met aangesloten gasopslagfaciliteiten) en – als laatste redmiddel – de afname op  exit punten te wijzigen.

Hieronder publiceren wij de bufferzones voor de komende gasdag. Via de link ‘Actuele buffer zones’ zijn de grenswaarden van de donkergroene, lichtgroene en oranje zones te zien.