Elektronische communicatie

Wat zijn de eisen voor elektronisch berichtenverkeer bij aanvraag erkenning?

Een van de voorwaarden waaraan u dient te voldoen om een erkenning te behalen betreft het voldoen aan de eisen van het elektronisch berichtenverkeer van nominaties, entry- en exitprogramma's, portfolio onbalans signaal en balanceeractie.

Dispatching
De berichtenuitwisseling en communicatie kunt u zelf met ons uitvoeren. Uw dispatching afdeling dient dan wel 24/7 bereikbaar te zijn.
U kunt er ook voor kiezen om een bedrijf in te huren dat hierin gespecialiseerd is (service provider). Als u gebruikt wilt maken van een service provider, dient u ons hierover te informeren. Wij hebben dan van u een opgave nodig met de naam van het bedrijf en contactpersoon gegevens. De service provider zal dan ook de communicatietest met ons moeten doen. Indien u uitsluitend van de IT service van een service provider gebruik maakt, zult u zelf de communicatietest met ons moeten doen.

Voldoen aan het Edigasprotocol
Al het elektronische berichtenverkeer is gebaseerd op het Edigas protocol. Voor informatie over Edigas verwijzen wij u naar de website van de Edigas group. Edigas versie 5.1 (XML) wordt gevraagd en ondersteund door ons. Voor documenten en voorbeelden van berichten gaat u naar de downloadsectie van onze website en kijkt  u bij Documenten en Edig@s.

Operationele procedures
U dient tevens op de hoogte te zijn van de operationele procedures van nomineren, programma’s, balanceren en onbalans en de balanceeractie.
Het nominatie proces is beschreven op onze website onder Nominatie process & matching. De operationele procedures voor nomineren kunt u vinden in de laatste versie van de Transmission Service Conditions (TSC) Appendix 5.
Het proces van programma’s, balanceren, onbalans en balanceeractie is omschreven op onze website onder Balanceringsregime.

Toegang tot Gasport (customer portal) en B2B
Voor partijen met een licentie A of B is het noodzakelijk om toegang te krijgen tot de online diensten Gasport en Business-to-Business (B2B). Voor partijen met een licentie C is alleen Gasport verplicht. Wilt u weten wat deze diensten inhouden? Zie de pagina Gasport en B2B. De infrastructuur van B2B heeft een hogere gegarandeerde beschikbaarheid dan Gasport.

Documentatie met betrekking tot de berichtenuitwisseling.
Op de pagina Shippers en leveranciers vindt u een overzicht van de voorwaarden van informatie uitwisseling en opties. Hierin staan ook verwijzingen naar de functionele beschrijvingen, bericht specificaties inclusief voorbeelden en naar verklarende presentaties.

Hoe verloopt het proces van elektronisch berichten verkeer?

Met de communicatiecheck wordt aansluiting (“connectivity”) en uitwisseling van berichten met u getest. De communicatiecheck dient met positief resultaat afgerond te worden.

U ontvangt van ons een email, waarin wij aangeven welke informatie nodig is om de communicatie check uit te voeren.

Na ontvangst van de informatie maken wij een afspraak met de door u aangegeven contactpersoon om een communicatiecheck af te nemen.

Als u de communicatietest met positief gevolg heeft doorlopen, ontvangt u hiervan een bevestiging.