Certificaten voor B2B

Certificaten geven behalve zekerheid over de identiteit van de eigenaar ook de mogelijkheid voor encryptie. Encryptie en integriteit zijn voor ons belangrijke voorwaarden voor veilige internetcommunicatie.

Er zijn vele manieren om bestanden te versleutelen en te beveiligen. In de praktijk heeft de methode van public en private keys zich als het meest betrouwbaar bewezen. Deze methode van beveiliging werkt met twee sleutels. Een publieke sleutel (public key) en een geheime sleutel (private key). De verzender versleutelt de berichten met de publieke sleutel van de ontvanger. Om het bericht weer leesbaar te maken ontsleutelt de ontvanger het bericht met zijn geheime sleutel. Voor de communicatie met GTS gebeurt dit automatisch.

Simpel gezegd zorgt een certificaat ervoor dat u met een combinatie van een gebruikersnaam en een wachtwoord kunt inloggen op onze beveiligde websites.

Bekijk alle veelgestelde vragen

Veel gestelde vragen over foutmeldingen

 • Duplicate Digital ID
  The information submitted already exists in another Digital ID.

  If you have enrolled in the last 24 hours, look at your e-mail for a message from the administrator. Follow the instructions included in that e-mail.
  To receive a new Digital ID, enroll with a different name.
  If you have previously installed the Digital ID, you can view it at Digital ID Center. Digital IDs can be found by searching with the name or e-mail address in the Digital ID.
  Status Code: 1005


  U probeert een certificaat te vernieuwen dat al vernieuwd is. Controleer elke pc waar dit certificaat aanwezig is, of het daar al vernieuwd is. Als het al vernieuwd is, dient u een nieuwe back-up te maken en deze vervolgens terug te plaatsen op de computers waar het certificaat nog niet vernieuwd is.

 • Digital ID cannot be Issued
  The information provided with your request does not meet our authentication requirements. If you continue to get this error, contact the administrator.
  Status Code: A001
  Deze melding treedt op bij het ophalen van een certificaat. De fout wordt veroorzaakt door een fout in de combinatie emailadres / passcode

 • Het certificaat waarmee u probeert in te loggen, is op verzoek van uw contactpersoon ingetrokken door GTS. Neem contact op met de contactpersoon binnen uw organisatie of met de helpdesk van GTS om na te vragen wat hier de reden van is. Bij aanvraag van een nieuw certificaat voor een bestaande gebruiker wordt automatisch het oude certificaat ingetrokken.

 • Deze foutmelding treedt op indien de ActiveX-instellingen van uw computer niet correct zijn op het moment dat u een certificaat probeert te installeren

  Tijdens het ophalen of vernieuwen van het certificaat is het nodig dat een "ActiveX" component wordt geïnstalleerd.  Als de 1B6-foutmelding optreedt bij het genereren van een certificaat", kijk dan of u wordt gevraagd de ActiveX component te installeren.

  • Kijk of de Add-On prompt wordt weergegeven in de browser.
  • Klik op de balk en kies voor "Uitvoeren ActiveX" of "Installeer de add-on voor alle gebruikers op deze computer" uit het drop down lijst. De opties variëren, afhankelijk van de browser versie die u hebt geïnstalleerd.
  • Klik op “Uitvoeren” of “Installeren”; de melding is afhankelijk van de browser versie die u hebt geïnstalleerd.
  • Als de ActiveX is geïnstalleerd probeer dan opnieuw het certificaat te installeren.
 • Deze fout treedt op wanneer u geen toegang gekregen tot de Gas Transport Services Application Website. Neem contact op met de Helpdesk Certificaten op Gas Transport Services door het sturen van een email naar customerdeskt@gastransport.nl met het verzoek om toegang tot de gewenste toepassing en uw e-mailadres zoals vermeld in uw digitale id.

 • U hebt waarschijnlijk Internet Explorer 11.

  Voor het installeren van het certificaat moet u de website tijdelijk toevoegen aan de compatibiliteitsmodus. Ga naar Internet Explorer, Extra, Instellingen voor Compatibiliteitsweergave, vink het vakje “alle website met de compatibiliteitsweergave weergeven” aan.

  Na installatie van het certificaat moet u niet vergeten de compatibiliteit modus uit te zetten.

Bekijk alle veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

 • Klik op de volgende link: https://certificaten.gasunietransportservices.nl/ Gebruik Internet Explorer. Andere browsers worden niet ondersteund!
  - Klik op Enroll
  - Vul de volgende velden:
    - First name
    - Last name
    - Email address
    - Passcode *
    - Organization
    - Address
    - Challenge phrase **
  - Klik op Submit
  - Het bericht Bevestig je e-mailadres verschijnt. Klik op OK en Ja.
  - U krijgt nu het bericht dat uw certificaat is geïnstalleerd.

  Nadat u uw nieuwe certificaat is geinstalleerd kan de oude worden verwijderd:
  - Klik op Extra, Internetopties, Inhoud, Certificaten
  - Selecteer uw vorige certificaat (aangegeven met vervaldatum)
  - Klik op Verwijderen

  * Als u de passcode kwijt bent, dan kunt deze opnieuw aanvragen via customerdesk@gastransport.nl
  ** U kunt ieder jaar een nieuwe challenge phrase gebruiken. Onthoudt deze echter goed. U heeft deze nodig op het moment dat u uw certificaat wilt intrekken (revoken).
  Let op: gebruik geen bijzondere tekens

 • Certificaten geven behalve zekerheid over de identiteit van de eigenaar ook de mogelijkheid voor encryptie. Encryptie en integriteit zijn belangrijke voorwaarden voor veilige internetcommunicatie. Er zijn vele manieren om bestanden te versleutelen en te beveiligen. In de praktijk heeft de methode van public en private keys zich echter als het meest betrouwbaar bewezen. Deze methode van beveiliging werkt met twee sleutels. Een publieke sleutel (public key) en een geheime sleutel (private key). De verzender versleutelt de berichten met de publieke sleutel van de ontvanger. Om het bericht weer leesbaar te maken ontsleutelt de ontvanger het bericht met zijn geheime sleutel. Voor de communicatie met GTS gebeurt dit automatisch. Simpel gezegd zorgt een certificaat ervoor dat je met een combinatie van een user name en een wachtwoord in kunt loggen op beveiligde delen van de GTS website.

 • Zowel een Persoonlijk als een Systeem certificaat is één jaar geldig. U kunt op de volgende manieren controleren tot wanneer uw certificaat geldig is:

  Internet Explorer: klik op Extra > Internet opties > Inhoud > Certificaten.
  Firefox: klik op Voorkeuren > Geavanceerd > Encryptie > Certificaten bekijken. Bij beide internetbrowsers ziet u alle geïnstalleerde certificaten staan met daarachter de einddatum van uw certificaat.

 • U heeft een email gekregen melding gekregen dat uw certificaat zal verlopen. U kunt het certificaat vernieuwen door de link te volgen en alle gevraagde velden in te vullen.

 • Ja, dit kunt u doen d.m.v. een back-up. Dit is echter uitsluitend toegestaan als de gebruiker van het certificaat ook de gebruiker blijft op de nieuwe computer.

 • Extra certificaten voor nieuwe gebruikers kunt u aanvragen met het aanvraagformulier dat u vindt bij Downloads en Formulieren. De aanvraag moet door de bij GTS geregistreerde contactpersoon worden geautoriseerd.

 • De computer waarop de certificaten worden gebruikt, moet minimaal aan de volgende eigenschappen voldoen:

  • Een Windows versie die door Microsoft wordt ondersteund, waarvan de meest recente updates of servicepacks zijn voor geïnstalleerd;
  • Internet Explorer 8.0 met 128-bits encryptie of een latere versie;
  • Een internetverbinding.
 • GTS heeft een handleiding gemaakt voor hoe u een back-up kunt maken. Deze vindt u hier. Wij adviseren u de back-up op een verwisselbaar station of een persoonlijke netwerkmap op te slaan. Mocht er iets mis gaan met uw computer, dan kunt u het certificaat terugzetten vanuit het verwisselbare station, zodat u zonder problemen verder kan werken.

 • Indien uw certificaat is verdwenen door bijvoorbeeld een crash van een harde schijf of het per ongeluk verwijderen, kunt u het certificaat terugzetten met de back-up die u hebt gemaakt. Hoe u een back-up kunt terugzetten, is beschreven in de handleiding Back-up certificaat. Dit document vindt u bij de vraag hoe u een backup van uw certificaat maakt.

  Het is niet mogelijk uw certificaat een tweede maal op te halen en opnieuw te installeren! Als u geen back-up hebt gemaakt, kunt u uw certificaat revoken en opnieuw ophalen. Mocht dit problemen geven, dan kunt u contact opnemen met de certificaat beheerder via customerdesk@gastransport.nl.

 • Het is mogelijk dat uw certificaat niet meer geldig is. Ook kan het zijn dat u onvoldoende rechten heeft. Neem contact op met customerdesk@gastransport.nl

 • Mogelijk is uw e-mailadres gewijzigd ten opzichte van het mailadres waarmee het certificaat is aangevraagd. Als het oude adres niet meer geldig is, is het niet mogelijk een melding voor vernieuwing toe te sturen. Neem in dit geval conact op met: customerdesk@gastransport.nl

  U kunt controleren of uw certificaat moet worden vernieuwd door Internet Explorer op uw computer te openen en vervolgens in de menubalk te klikken op Extra (Tools) > Internet opties (Internet Options) > Inhoud (Content) > Certificaten (Certificates). U krijgt een scherm te zien met daarin alle certificaten die op uw computer zijn geïnstalleerd. Achter elk certificaat staat vermeld tot welke datum het certificaat geldig is (Expiration date). Als deze datum minder dan één maand in de toekomst ligt, dan kunt u uw certificaat vernieuwen. Ligt deze datum meer dan één maand in de toekomst, dan is het nog niet mogelijk om het certificaat te vernieuwen. Ligt deze datum in het verleden, dan is het certificaat al verlopen.

 • U hoeft geen contact met ons op te nemen. U kunt ieder jaar een nieuwe challenge phrase gebruiken. Onthoudt deze echter goed. U heeft deze nodig op het moment dat u uw certificaat wilt intrekken (revoken).
  Let op: gebruik geen bijzondere tekens.

 • In het scherm worden ook de verlopen certificaten weergegeven. Door op de knop Certificaat weergeven te klikken, kunt u de verloopdatum van het betreffende certificaat zien. Verwijder uw verlopen certificaten van uw computer. U doet dit als volgt:

  • Internet Explorer: klik op Extra > Internet opties > Inhoud > Certificaten. Er verschijnt een venster waarin de certificaten worden vermeld die op uw computer zijn geïnstalleerd. De certificaten die zijn verlopen hebben een einddatum. Klik het certificaat aan dat u wilt verwijderen en klik vervolgens op Verwijderen > Ja.
  • Firefox: klik op Voorkeuren > Geavanceerd > Encryptie > Certificaten bekijken. Hier ziet u alle geïnstalleerde certificaten staan. Klik het certificaat dat u wilt verwijderen aan en klik vervolgens op Verwijderen > Ja.
 • Als u bent ingelogd met een verkeerd of oud certificaat, dan dient u uw browser af te sluiten.
  Verwijder zo mgelijk uw verlopen certificaten van uw computer. U doet dit als volgt:

  • Internet Explorer: klik op Extra > Internet opties > Inhoud > Certificaten. Er verschijnt een venster waarin de certificaten worden vermeld die op uw computer zijn geïnstalleerd. De certificaten die zijn verlopen hebben een einddatum. Klik het certificaat aan dat u wilt verwijderen en klik vervolgens op Verwijderen > Ja.
  • Firefox: klik op Voorkeuren > Geavanceerd > Encryptie > Certificaten bekijken. Hier ziet u alle geïnstalleerde certificaten staan. Klik het certificaat dat u wilt verwijderen aan en klik vervolgens op Verwijderen > Ja.

  Sluit uw browser en start deze opnieuw selecteer het juiste certificaat.