GTS gebruikt gashandelplatform PEGAS voor bepalen neutrale gasprijs

22 jun 2018

Landelijk beheerder van het Nederlandse gastransportnet, Gasunie Transport Services, en de beheerder het Europese gashandelplatform PEGAS, Powernext, breiden hun samenwerking verder uit: vanaf 1 juli 2018 zal Gasunie Transport Services PEGAS gebruiken als het platform voor het bepalen en het aanbieden van de neutrale gasprijs.

Gasunie Transport Services is verheugd dat GTS en PEGAS na een tijdelijk gebruik van de dag-tot-dag referentieprijs van PEGAS een toekomstbestendige oplossing hebben gevonden voor het bepalen van de neutrale gasprijs. GTS gebruikt de neutrale gasprijs onder meer voor het verrekenen van offline allocaties en de afrekening van de Linepack Flexibility Services voor shippers. Deze prijs moet, in overeenstemming met Europese en Nederlandse regelgeving, worden bepaald op een aangewezen beurs. De neutrale gasprijs zal worden gedefinieerd als de naar volume gewogen gemiddelde prijs van alle transacties op de PEGAS TTF-spotmarkt voor elke gasdag en is beschikbaar op de Powernext-website. Vanwege het aantal transacties op de PEGAS TTF-spotmarkt, kan een representatieve en betrouwbare prijs worden berekend en gebruikt voor de klanten van GTS.

Karl Vogel, manager Customer Sales & Service van GTS: 'Als serviceorganisatie willen we onze dienstverlening verder ontwikkelen. Dankzij een uitgebreide marktconsultatie hebben we een belangrijke stap gezet in het bieden van betrouwbare informatie over balanceringsprijzen aan onze klanten, door de neutrale gasprijs via PEGAS te bepalen.'

Egbert Laege, President van Powernext, reageert: "PEGAS is zeer tevreden over de evolutie van haar relatie met Gasunie Transport Services, de systeembeheerder van de meest liquide gasmarkt in Europa. De benoeming tot de exclusieve beurs om de balanceringsprijzen voor Nederlandse marktpartijen te bepalen, is een nieuwe mijlpaal in onze strategie om samen te werken met Europese gasinfrastructuurproviders om het Europese voorkeursplatform voor gashandel te worden."