Linepack Flexibility Service

De dienst LFS heeft tot doel een prikkel te zijn voor shippers, om aan het einde van de dag in balans te zijn.

De dienst LFS maakt gebruik van de flexibiliteit van de leidingbuffer aan het einde van de gasdag. Dit is bij GTS de donkergroene zone. Als de SBS aan het eind van de dag in de donkergroene zone staat, heeft GTS voldoende leidingbuffer beschikbaar en zullen de shippers die niet in balans zijn automatisch gebruik maken van de nieuwe dienst LFS. De shipper gaat door middel van deze LFS dienst betalen voor het gebruik dat hij maakt van de netwerkbuffer aan het einde van de gasdag.

Hoe werkt de LFS?

Uitgangspunt is dat de SBS zich aan het einde van de gasdag in de donkergroene zone bevindt. Een shipper die aan het eind van de dag een onbalans heeft, dus een POS anders dan 0, maakt gebruik van de netwerkbuffer. Hij heeft of een tekort of een overschot aan gas dat wordt opgevangen door de bufferfunctie van het netwerk. Het gebruik van de bufferfunctie noemen we de LFS en hiervoor wordt een tarief in rekening gebracht.

Er hoeft niet geboekt of genomineerd te worden. GTS hanteert de POS om 06:00 uur (LET) en noemt dat het gebruik van de LFS. Het LFS tarief in 2018 is 0,4% van de neutrale gasprijs. Het percentage kan op basis van een evaluatie worden aangepast. De POS van de shipper blijft staan, er wordt namelijk geen gas tussen shippers en GTS uitgewisseld. 

Voorbeeld: een 06:00 uur POS van 1000 MWh short kost de shipper 1000 MWh x 0,4% x neutrale gasprijs €/MWh.

De facturering vindt na afloop van iedere maand plaats.