Shipper worden

Hieronder leest u welke mogelijkheden wij u bieden als shipper, wat de toelatingsvoorwaarden zijn, welke partijen als shipper erkend zijn en hoe het proces om shipper te worden verloopt.

Waarom shipper worden?

U wilt in het landelijk gastransportnet gas gaan transporteren en daartoe Shipper worden. Wij bieden u de volgende opties om gas te transporteren:

 • van en naar grenspunten met andere landelijk gastransportnetten
 • naar 1 of meerdere eindgebruikers die rechtstreeks aan ons net zijn aangesloten. Er zijn ongeveer 350 eindgebruikers rechtstreeks aan het landelijk gastransportnet aangesloten. Zie de Appendix 1b van de actuele TSC met industriële aansluitpunten voor de huidige eindgebruikers
 • van een invoedpunt/productiepunt
 • van of naar een van de gasopslagen die rechtstreeks aan ons net zijn aangesloten
 • van of naar het Title Transfer Facility (hiervoor heeft u een TTF abonnement nodig)
 • naar een overgangspunt met een regionaal gastransportnet

Als u shipper wilt worden dient u eerst een erkenning te verkrijgen en daarmee “erkende programma verantwoordelijke” (PV) te worden.

Inmiddels zijn er meer dan 100 shippers met erkenning, hieronder vindt u de "Licence List" met alle erkende partijen.

Proces om shipper te worden

Om shipper te worden zal erkenning A of B verkregen moeten worden. Hier vindt u een uitleg aan welke voorwaarden u dient te voldoen om een licentie A, B of C te krijgen. Gebruik het Aanvraag formulier licencing om de erkenning aan te vragen. Dit formulier kunt u vinden in ‛Aanvraag documenten‛. Stuur het formulier naar:

Gasunie Transport Services B.V.
T.a.v. Customer Desk
Postbus 181
9700 AD Groningen

of mail naar:

customerdesk@gastransport.nl

Wilt u tevens gas aan- of verkopen op het Title Transfer Facility (TTF), dan heeft u een TTF registratie nodig.

Licence list en geregistreerde TTF gebruikers.

Licence list 133 kB 17 jul 2017
Lijst geregistreerde TTF gebruikers 121 kB 12 jul 2017
Bekijk alle veelgestelde vragen

Veel gestelde vragen

 • Voordat u gebruik gaat maken van onze diensten kunt u een licentie halen. Het is geen vereiste om de licentie te gebruiken zodra deze verkregen is. Ook zal de erkenning niet verlopen.

 • Aan het behalen van een licentie zijn geen kosten verbonden. Wij zullen u geen factuur sturen voor het behalen van een licentie. Kosten van uw maatregelen om te voldoen aan de voorwaarden van erkenning zijn uiteraard voor uw rekening.

 • Nee

 • Ja, de hoogte van het benodigde krediet kan variëren. Uw krediet dient uw exposure te dekken. In het geval uw exposure wijzigt, heeft dit invloed op uw benodigd krediet. Een gedetailleerde uitleg over de opbouw van de exposure is hier te vinden.

  - Verhogen
  U kunt uw kredietlimiet verhogen door het tijdig overleggen van aanvullende financiële zekerheden. De aanvullende financiële zekerheden die GTS accepteert zijn Parent Company Guarantee en Security Deposit en/of een Bank Guarantee. De standaarden kunt u hier vinden.

  - Verlagen:
  U kunt ons verzoeken (een gedeelte van) uw aanvullende zekerheden te retourneren als u verwacht dat u het aanvullende krediet niet langer nodig zult hebben. Als bijvoorbeeld een transportcontract afgelopen is, komt er kredietruimte beschikbaar.

  De financiële zekerheden dienen tenminste 2 maanden langer geldig te zijn dan de einddatum ven het langstlopende transportboekingscontract.

 • Als shipper moet je een licentie A of licentie B hebben en voldoende kredietruimte.