Toelichting netwerkpunten

Toelichting bij de transportinformatie in Dataport

 1. Firm Total (Entry/Exit) = de technische capaciteit om gas fysiek te transporteren naar of vanaf een netwerkpunt.
 2. Firm Available (Entry/Exit) = de beschikbare firm capaciteit om gas fysiek te transporteren naar of vanaf het betreffende netwerkpunt (inclusief eventuele overbook capaciteit).
 3. Firm Booked (Entry/Exit) = de door de gezamenlijke shippers gecontracteerde firm capaciteit om gas fysiek te transporteren naar of vanaf het netwerkpunt.
 4. Interruptible Total (Entry/Exit) = de totale afschakelbare capaciteit op een netwerkpunt in de voorwaartse richting conform Appendix 7 van de TSC.
 5. Interruptible Available (Entry/Exit) = de beschikbare afschakelbare capaciteit op een netwerkpunt in de voorwaartse richting.
 6. Interruptible Booked (Entry/Exit) = de door de gezamenlijke shippers gecontracteerde afschakelbare capaciteit op een netwerkpunt in de voorwaartse richting.
 7. Total Backhaul = de totale capaciteit van een netwerkpunt in de tegenstroom richting conform Appendix 7 van de TSC.
 8. Available Backhaul = de beschikbare capaciteit op een netwerkpunt in de tegenstroom richting.
 9. Booked Backhaul = de door de gezamenlijke shippers gecontracteerde capaciteit op een netwerkpunt in de tegenstroom richting.
 10. Firm (Entry/Exit) gealloceerde hoeveelheid = de aan de gezamenlijke shippers gealloceerde hoeveelheid op een netwerkpunt die onder firm contracten is getransporteerd.
  Provisional Firm (Entry/Exit) = de voorlopige firm gealloceerde hoeveelheid.
  Het cijfer is een totaaltelling van op portfolio niveau bepaalde gegevens.
 11. Interruptible (Entry/Exit) gealloceerde hoeveelheid = de aan de gezamenlijke shippers gealloceerde hoeveelheid op een netwerkpunt die onder de afschakelbare contracten in de voorwaartse richting is getransporteerd.
  De Provisional Interruptible (Entry/Exit) is de voorlopige afschakelbare gealloceerde hoeveelheid.
  Het cijfer is een totaaltelling van op portfolio niveau bepaalde gegevens.
 12. Backhaul gealloceerde hoeveelheid = de aan de gezamenlijke shippers gealloceerde hoeveelheid op een netwerkpunt die onder de afschakelbare contracten in de tegenstroom richting is getransporteerd.
  De Provisional Backhaul is de voorlopige afschakelbare gealloceerde hoeveelheid.
  Het cijfer is een totaaltelling van op portfolio niveau bepaalde gegevens.
 13. Total Booked (Entry/Exit) = gecontracteerde firm capaciteit (Firm Booked) plus gecontracteerde afschakelbare capaciteit (Interruptible Booked) op een netwerkpunt.
 14. Nominated Quantity (Entry/Exit) = door de gezamenlijke shippers aangevraagde hoeveelheid die getransporteerd moet worden vanaf of naar een netwerkpunt.
 15. Confirmed Quantity (Entry/Exit) = door GTS bevestigde hoeveelheid die getransporteerd wordt vanaf of naar een netwerkpunt, op basis van de genomineerde hoeveelheid.
 16. Allocated Quantity (Entry/Exit) = de aan gezamenlijke shippers gealloceerde hoeveelheid op een netwerkpunt die onder firm en afschakelbare contracten is getransporteerd.
 17. Initial Nominated Quantity (Entry/Exit) = de hoeveelheid van de eerste geconfirmeerde nominatie.
 18. Initial Interrupted Quantity (Entry/Exit) = de afgeschakelde hoeveelheid van de eerste (geheel of gedeeltelijk) afgeschakelde nominatie.
  De eerste afgeschakelde nominatie hoeft niet gelijk te zijn aan de eerste nominatie.
 19. Initial Interruptible Quantity (Entry/Exit) = de afschakelbare hoeveelheid van de nominatie die als eerste is afgeschakeld.
 20. Interrupted Quantity of Last Nomination (Entry/Exit) = de afgeschakelde hoeveelheid van de laatste geconfirmeerde nominatie.
 21. Interruptible Quantity of Last Nomination (Entry/Exit) = de afschakelbare hoeveelheid van de laatste geconfirmeerde nominatie.
 22. Nominated (Entry/Exit) = de door de gezamenlijke shippers aangevraagde hoeveelheid die onder firm en afschakelbare contracten in de voorwaartse richting vanaf of naar een netwerkpunt moet worden getransporteerd.
  De Confirmed (Entry/Exit) hoeveelheid is de door GTS bevestigde hoeveelheid die getransporteerd wordt.
 23. Nominated Firm (Entry/Exit) = de door de gezamenlijke shippers aangevraagde hoeveelheid die onder firm contracten in de voorwaartse richting vanaf of naar een netwerkpunt moet worden getransporteerd.
  De Confirmed Firm (Entry/Exit) hoeveelheid is de door GTS bevestigde hoeveelheid die getransporteerd wordt.
 24. Nominated Interruptible (Entry/Exit) = de door de gezamenlijke shippers aangevraagde hoeveelheid die onder afschakelbare contracten in de voorwaartse richting vanaf of naar een netwerkpunt moet worden getransporteerd.
  De Confirmed Interruptible (Entry/Exit) hoeveelheid is de door GTS bevestigde hoeveelheid die getransporteerd wordt. 
 25. Nominated Backhaul = de door de gezamenlijke shippers aangevraagde hoeveelheid die onder afschakelbare contracten in de tegenstroom richting vanaf of naar een netwerkpunt moet worden getransporteerd.
  De Confirmed Backhaul hoeveelheid is de door GTS bevestigde hoeveelheid die getransporteerd wordt.
 26. Trade type Transfer Of Capacity rights (TOC) = Verhandeling van transportcapaciteit waarbij de gehele contractuele positie met inbegrip van het gebruiksrecht over gaat van verkoper naar koper.
  Bij een Transfer Of Usage rights (TOU) verhandeling behoudt de verkoper zijn contractuele positie en gaan alleen het gebruiksrecht en de daarbij behorende afspraken over van de verkoper naar koper.

Algemene toelichting

Tegenstroom
Tegenstroom is een gasstroom in de richting tegenovergesteld aan de fysieke stroomrichting van het betreffende punt. Tegenstroom treedt niet op bij netwerkpunten met fysieke stroom in zowel entry als in exit richting (Oude Statenzijl H-gas, Zelzate en bergingen).

Onderlinge afhankelijkheid
De vrije capaciteiten van een aantal stations zijn onderling afhankelijk (´s Gravenvoeren/Bocholtz, Emden EPT/Emden NPT, Zevenaar/Winterswijk, Oude Statenzijl H-gas (OGE/GUD/Gascade) en Oude Statenzijl G-gas (GTG Nord/GUD).

Bijwerk frequentie
Flows, nominaties, confirmaties en voorlopige allocaties worden (na enige vertraging) op uurbasis bijgewerkt.
De overige data worden op dagbasis of langer bijgewerkt.

Gebruikte symbolen
C = Confidential (Vertrouwelijk), na 1 december 2011 niet meer van toepassing.

Gebruikte tekenconventie
Capaciteiten en allocaties hebben altijd een positieve waarde.
Flows, nominaties en confirmaties met een positieve waarde staat voor een stroom die het transportsysteem van GTS verlaat (exit stroom), een negatieve waarde staat voor een stroom die het systeem binnenkomt (entry stroom).

Gebruikte eenheden:
m3(n;35,17) = 1 m3 gas onder normaal condities (0 graden Celsius, 1 atm) met een calorische waarde van 35,17 MJ (Groningen-gas equivalent).
kWh = kilowattuur

Gebruikte bestandstypen:
  - Microsoft Excel (bestandsextensie xls)
  - Komma-gescheiden bestand (bestandsextensie csv).